Obra Social Caixa Sabadell
Cinema de Muntanya de Torelló

homenatges

Homenatges

Homenatge_1

En cadascuna de les darreres edicions del Festival es ret homenatge a una persona o col·lectiu que hagi contribuït a l’avenç de l’alpinisme. Coincidint amb l’acte de lliurament de premis de cada edició, el Festival atorga la Flor de Neu d’Honor en reconeixement a aquesta tasca.

A més de projectar, si és el cas, alguna pel·lícula protagonitzada per l’homenatjat, el Festival proposa un acte paral·lel anomenat cafè-xerrada, on el públic pot conversar amb el personatge  per així poder-lo conèixer millor.

Per aquests homenatges, iniciats el 1992 amb la presència de Sir Edmund Hillary, hi ha passat el millor de l’alpinisme mundial, aquests n’han estat els protagonistes:

1992 – Edmund Hillary

1993 – Riccardo Cassin

1994 – Lino Lacedelli

1995 – Mª Antònia Simó i Lothar Brandler

1996 – Leo Dickinson

1997 – Kurt Diemberger

1998 – Walter Bonatti

1999 – Cesare Maestri

2000 – Chris Bonington

2001 – Equip d’Al Filo de lo Imposible

2003 – Maurice Herzog

2004 – Catherine Destivelle

2005 – Els Xerpes (Jamling Tenzing Norgay)

2006 – Josep Manuel Anglada 

2008 - Norman G. Dyhrenfurth

2009 – Jean Afanassieff

2010 - Peter Habeler

2014 - Jim Bridwell

2016 - Krzsztof  Wielicki 

 

Els Convidats

Convidats 1

Durant les darreres edicions el Festival s’ha convertit, també, en un aparador pel qual han desfilat un nombrós grup de personatges importants del món de la muntanya. A més dels homenatjats, pel festival hi han passat alpinistes com Marc Batard, el primer home en escalar l’Everest en menys de 24 hores; un dels millors esquiadors extrems, Pierre Tardivel; escaladors molt especials com Alain Robert o també el millor esquiador free-ride del segle: Dominique Perret

Ens han visitat els alpinistes bascos més reconeguts, com Alberto Iñurrategi, Juanjo Sansebastián o Mari Abrego o bé una de les dones amb més vuit mils escalats: Edurne Pasaban. Han presentat conferències els grans alpinistes Erhard Loretan i Juanito Oiarzabal, ambdós després d’haver assolit els 14 vuit mils de la terra.

Convidats 2

Hi han estat presents un nombrós grup d’alpinistes, més propers i de totes les èpoques, és el cas de: Jordi Pons, J. Antoni Pujante, Nil Bohigas, Òscar Cadiach , Carles Vallès, Araceli Segarra, Ramón Portilla, Ferran Latorre o Simón Elias. També és el cas d’alguns escaladors, com Joan Jové, Joan Cabau o els germans Iker i Eneko Pou o escaladors que han obert noves vies en prestigioses parets arreu del món, com Miguel Ángel García Gallego o Adolfo Madinabeitia.

A més de tots ells, cal afegir-hi, després de l’edició de 2002, els noms de Junko Tabei, primera dona en escalar l’Everest; George Band, primera ascensió al Kangchenjunga i els admirats Tomaz Humar, Jim Bridwell o Royal Robbins.

Convidats 3

 
En l’edició de 2007, la presència de grans representants de l’alpinisme s’ha centrat en els noms propis més actuals. Personatges que en aquests moments són la punta de llança de l’alpinisme i l’escalada. Estem parlant de Marko Prezelj, Mick Fowler, Silvo Karo, Dave McLeod o de la millor escaladora del món, la basca Josune Bereziartu. També d’altres que un passat molt recent s’han significat per realitzar importants gestes, com Krzysztof Wielicki o Christophe Profit.

Pel Festival de Torelló hi ha passat la història del muntanyisme dels darrers 60 anys.

 Convidats 3


sombra
AMB EL SUPORT DE: