Obra Social Caixa Sabadell
Cinema de Muntanya de Torelló

exposicions

EL PIRINEU AMAGAT
 
pirineu 
 
Producció: Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
Fotografies: Eudald Solà
Col•laboren: Agrupació Fotogràfica de Sant Pere de Torelló, Grup d'Anellament de Calldetenes-Osona, Grup de Naturalistes d'Osona i Sílvia Torrents.
Dies: 11-20 / 11 
Lloc: Foyer del Teatre Cirvianum
Disseny: Jaumira-Vilaró

Les fotografies més sorprenents de la fauna del Pirineu Oriental protagonitzen l’exposició central. La mostra vol ensenyar els animals que habitualment s’amaguen als muntanyencs i que Eudald Solà va saber capturar a través de l’objectiu de la seva càmera. 

Amb aquesta mostra, el Festival vol retre indirectament un reconeixement públic a la tasca fotogràfica d'Eudald Solà, amic i habitual espectador del certamen. L'any 1997 les seves fotografies sobre ocells ja van ser presents al Festival. Nascut a Torelló el 1966, Solà, gran amant de la natura i membre de l’Agrupació Fotogràfica de Sant Pere de Torelló, va morir el gener de 2015 en un accident de muntanya, durant una de les seves sortides fotogràfiques a Ull de Ter. 
______________________________________________________________
 
CINEMA I MUNTANYES
 
cinema 

Producció: Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX
Fotografies i imatges: Arxiu del Festival
Dies: 7 / 11 a 25 / 11 
Lloc: Museu de la Torneria
Horaris: de dilluns a divendres de 9h a 13h i de 17h a 20
Dissabtes 12 i 19 / 11 de 10h a 13h i de 17h a 20h
Diumenges 13 i 20 / 11 de 10h a 13h
Disseny: Jaumira-Vilaró

El cinema de muntanya com a gènere, va néixer l'any 1924 amb la pel•lícula Der Berg des Schicksals, d'Arnold Fanck i es va perllongar per un període de més d'una dècada.

Es va desenvolupar, bàsicament, a l'àrea geogràfica del Tirol i va tenir els seus màxims exponents, a més de Fanck, a Leni Riefenstahl i Luis Trenker.

En les pel•lícules del gènere, la muntanya esdevé un personatge més i és el centre absolut dels esdeveniments, l'enemic a batre. Al seu entorn hi giren la resta de personatges, tots ells portadors d'uns valors morals molt identificats amb el mode de vida alpí: la tradició ancestral, la família i l'honor.

Més enllà del cinema de muntanya com a gènere, on les muntanyes hi tenen un significat molt precís, aquestes han tingut, fins a l'actualitat, una presència força destacada en multitud de pel•lícules, tot i que en aquests casos no es poden considerar pertanyents al gènere. Hi han actuat només com a escenari on s'hi han situat aventures, disputes, drames amorosos o hilarants comèdies. 

El cinema d'aventures és, per raons òbvies, on les muntanyes s'han utilitzat més sovint, encara que pràcticament tots els gèneres les han fet servir: del western fins al cinema de terror, passant pel thriller, el còmic, el fantàstic o fins i tot el musical. 

L'exposició és un recull de cartells, programes de mà i fotogrames d'una vintena de pel•lícules representatives dels diferents gèneres on la muntanya, sovint de forma metafòrica, hi té un significat remarcable i sempre diferent.
_______________________________________________________________
 
GLACERES, EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC
 
glaceres 
 
Dies: 28 / 10 a 26 / 11 
Lloc: Biblioteca Dos Rius
Horaris: de dilluns a divendres de 16h a 20.30h
dimecres, divendres i dissabte de 10h a 13.30h

Les glaceres són el millor indicador del canvi climàtic. En l’actual escenari d’escalfament global, el retrocés del gel és contundent a gairebé tot el planeta i, en només una generació, la nostra, serem testimonis de l’extinció total de les glaceres dels Pirineus. Mai cap grup humà ho ha estat d’un fet de semblants característiques, enlloc del món, ni ha tingut els mitjans per donar-ho a conèixer, i la fotografia comparativa és la millor eina per divulgar-ho.

L’exposició és una síntesi de 35 anys d’observacions en els quals, a més,  hem aprés que en condicions favorables el glaç creix i avança amb la mateixa rapidesa i contundència . . . i no en dubteu, la història es repetirà.
 


sombra
AMB EL SUPORT DE: