Obra Social Caixa Sabadell
Cinema de Muntanya de Torelló

història

 

El Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló neix el 1983 amb el nom de "Certamen de Cinema de Muntanya" per tal de donar a conèixer les produccions cinematogràfiques, sigui en forma de documentals, reportatges o films d’argument sobre temes relacionats amb la muntanya, tant en el vessant esportiu com el cultural.

Historia

Al llarg d’aquests anys, per tant, el Festival ha estat un reflex de l’evolució dels esports de muntanya, des dels clàssics com l’alpinisme fins els més nous com el ràfting o el salt de base, mostrant, a través de la imatge, els fets més importants que han tingut lloc en totes les serralades del món. Ha estat testimoni també, d’importants canvis en el món de la imatge. Per sobre de tots el pas del suport cinematogràfic al vídeo i d’aquest al DVD,  fet que ha contribuït en facilitar-ne la filmació i posterior difusió.

Finalment cal dir que el Festival ha apostat, des de sempre, per la defensa i protecció del medi natural i per l’admiració i el respecte envers els homes i les dones que han fet de la muntanya la seva passió.

1983 - Primera edició del "Certamen de Cinema de Muntanya Torelló-83", organitzat pel Centre Excursionista Torelló. Es va celebrar del 13 al 20 de febrer amb una participació de 16 pel·lícules.

Historia 2

1984 – La segona edició passa a denominar-se “internacional” i se celebra el mes d’octubre.

1986 – Amb una participació de 27 pel·lícules procedents de vuit països el certamen comença a consolidar-se a l’exterior. Per primera vegada el suport vídeo és admès a competició.

1987 – Es consolida el Festival. Definitivament les dates es traslladen al novembre. És la darrera edició en que es fan projeccions a l’antic Teatre Cirvianum.

1992 – El ja denominat Festival (des del 1988) ret homenatge a Sir Edmund Hillary que per primera i única vegada visita Espanya. La sala de projeccions del Casal queda petita durant diverses sessions. L’ampli ressò en els mitjans de comunicació marca el punt àlgid dels primers 10 anys d’història.

1993 – El certamen passa a celebrar-se definitivament al nou Teatre Cirvianum que obre per primera vegada les portes amb motiu del Festival. L’ampliació de l’aforament fa duplicar el nombre d’espectadors que arriba als 3500.

1994 – Es crea la secció “Cinema Cirvianum” amb films comercials relacionats amb la muntanya. El Festival es constitueix com a entitat pròpia.

Historia 3

1996 – S’inicia l’Espai Editorial, una mostra de llibres dedicada a presentar les novetats editorials sobre temes de muntanya. Participen en aquesta primera edició 25 editorials.

1997 – Neix el cafè - xerrada, un espai destinat a conèixer el personatge homenatjat en cada edició. Kurt Diemberger és qui inaugura aquesta activitat.

1998 – Continua creixent el nombre d’espectadors, en aquesta edició se superen els 4000. El Festival es present a internet amb pàgina pròpia.

2001 – Per primera vegada es ret homenatge a un grup de persones, l’equip d’”Al Filo de lo Imposible”, en contraposició als homenatges fets fins aleshores. Se superen els 6000 espectadors.

2002 – Se celebra el 20è aniversari amb la presència a Torelló d’11 figures històriques de l’alpinisme i l’escalada de nivell mundial ( Jim Bridwell, Cesare Maestri, Junko Tabei, Kurt Diemberger, Tomaz Humar...).

Historia 4

2005 – El Festival ret homenatge a un altre col·lectiu decisiu en la història de l’alpinisme: els xerpes. 
 
2006 – Es crea la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, formada per l'Ajuntament de Torelló, el Grup Vemsa 1857 SL i els membres de l'antiga Associació Cultural Festival de Cinema de Muntanya. La Fundació passa a organitzar el Festival de cinema, entre d’altres activitats, a partir de 2007.

2009 - Fruit de l'acord de col·laboració entre la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i l'Obra Social Caixa Sabadell, a partir d'aquest any les dues entitats passaran a organitzar conjuntament el Festival i aquest passarà a denominar-se Festival Caixa Sabadell de Cinema de Muntanya.

2010 – Després de l’acord de fusió de les caixes d’estalvi de Sabadell, Terrassa i Manlleu, la denominació del Festival passa a ser Festival Unnim de Cinema de Muntanya i estarà coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i Unnim Obra Social.

2013 – Com a conseqüència dels canvis en el sector bancari, el Festival passa a anomenar-se Festival BBVA de Cinema de Muntanya i estarà co-organitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i la Fundació Caixes Catalanes i BBVA CX.


sombra
AMB EL SUPORT DE: